Är du sugen på ett spännande äventyr bland stora bufflar, slöa lejon, ståtliga giraffer och närgångna elefanter? Att en gång i livet får uppleva en äkta afrikansk safari är en dröm får många både barn och vuxna.
Konsten att välja safari
Ta hjälp av en noggrann arrangör och boka en klassisk safari med kunniga guider och många gamedrivers där man får se Afrikas vilda djur. Perfekt för familjer med mindre barn då det inte är några stora strapatser.
Det går att välja olika prisnyvåer på boende under turen. Det finns budget, mellan och lyx. Att bo på lyxbudget innebär oftast att alla aktiviteter, måltider och drycker är inkluderade, vilket gör att slutsumman inte blir så stor som man tror om man vill göra många aktiviteter.
Om du inte hittar någon färdig safari som passar dig och dina barn kan du skräddarsy din egen. Det är inte så dyrt som det låter utan priset beräknas precis som på standardversionerna på vad som ingår i programmet (var ni bor och vad ni vill göra).
Vem kan åka på safari?
I stort sett vem som helst kan åka på safari. Inga förkunskaper behövs, ingen vildmarksvana och ingen särskild utrustning. Risken för olyckor är mycket liten om man reser med en kunnig guide och det bästa är att boka genom noggranna arrangörer.
Barnfamiljer
Safari fungerar bra som familjeaktivitet. Vissa camper har ett sådant läge att de håller en åldersgräns på 7-8 år men många tar emot även yngre barn. För att delta i en bushvandring (som är en aktivitet med förhöjd risk) krävs ofta att man är minst 15 år gammal.
Resenärer med specialbehov
De flesta safariturerna tar er ut i vildmarken bort från civilisationen. Även om det finns apotek, byar, sjukstugor, mobiltäckning på ställen längs resvägen är det inte som här hemma. Ta med medicin och dylikt hemifrån.
På de flesta lodger och camper är det inga problem med exempelvis vegetarisk eller glutenfri mat. Däremot är de i regel inte anpassade till rullstolar utan det är ofta gott om både trappor och nivåskillnader.
Prata med researrangören innan du bokar så att ni tillsammans kan kartlägga om just dina behov är hanterliga under en safari, och så att arrangören kan göra eventuella nödvändiga förberedelser.
Bekvämlighet
Om du vill bo extra bekvämt finns lodger och tältcamper med högre standard i alla de bättre parkerna. Ibland går det även att boka både lite lyxigare fordonstyper och safariflyg.
Temperaturer
Klimatet där de flesta safariturer görs är torrt vilket gör att den tropiska hettan sällan blir tryckande. Det kan dock bli fråga om varma dagar med temperaturer över 30 grader. Tips: Det är som svalast i Östafrika under den svenska sommaren.
Bilresor
De flesta safariturer är bilburna och bilarna har oftast inte air conditioning. Ibland finns det en enklare kylutrustning, ibland inte.
Safariprogrammen är ofta ambitiösa med många parker eller andra resmål inbokade och vissa etapper i bil kan vara ganska långa. Väglaget varierar oftast från hyfsad asfalt till dålig buschväg med hål, gupp och diverse hinder. Räkna med en del långa och varma resor på dåliga vägar.
Tips inför safariresan
- Åka på safari är dyrt. Börja spara lite i taget.
- Boka resan via en noggrann arrangör med kunniga guider.
- Välj safari med en svensk guide så att även barnen förstår vad som sägs (eller var beredd på att tolka).
- Kolla när det är bäst att åka. Sydafrika är exempelvis extra vackert på hösten och till Maisa Mara i Kenya kommer flest från juli till oktober för den enorma gnuvandringen.
- Försök inte hinna med allt. Gör hellre flera turer.
- Variera aktiviteterna och försök inte hinna för mycket på en och samma dag. Gör hellre flera turer.
- Glöm inte barnvänliga kikare, kameror, en tydlig karta och en anteckningsbok för att skriva ner alla härliga upplevelser.
Resebolag
Det finns flera olika resebolag som arrangerar safariresor. Vi tipsar om ett par av dom på våra sidor om Kenya, Tanzania och Sydafrika.