Allt inkluderat och inga bekymmer vid poolkanten? Charterformen all-inclusive lockar allt fler och många provar en bekväm vecka i solen. Här kommer lite sköna tips för dig som vill haka på semestertrenden.
Sätter du bekvämlighet först och vill ha en semester där du slappar vid poolen och slipper alla bekymmer? Då är kanske all-inclusive något för dig.
Prata med vänner som har provat att resa med all-inclusive. Fördelar och nackdelar? Be dem vara ärliga.
Bra att veta om all-inclusive
Ibland ingår all inclusive när du bokar en resa, och ibland finns det som tillval. Konstnaden kan variera rejält när det är ett tillval men ligger ofta mellan 3.000 - 6.000 kr (per person).
Den klassiska All Iinclusive betyder att ni kan äta och dricka så mycket ni vill av både frukost-, lunch och middagebufféerna under hela vistelsen. Ibland ingår även fria drinkar, glass och snacks vid poolbaren samt ibland även en middag per vecka på hotelles A la carte restaurang.
Ibland ingår dock inte drickan, alternativt är en dricka per person och måldid. Dubbelkolla hotellets information innan ni bokar.
Fråga noga om vad som ingår, så att ni inte tar för givet och sedan blir besvikna. Barn under 12 år äter ofta gratis om föräldrarna bokar all inclusive.
All inclusive light: Ibland finns alternativt ett välja en All inclusive variant där man 5 av veckans dagar har All inclusive. På så sätt får man möjligheten att kombinera All Inclusive med att gå ut på restaurang och äta ett par av dagarna.
Tips: Det kan vara en god idé att satsa på en extra stjärna, eftersom det ofta ingår mer i ett all-inclusivepaket på ett finare hotell. Det kan handla om alltifrån glass till aktiviteter.
Bra att veta: Generellt följer kvaliteten på maten i all-inclusivepaketet antalet stjärnor på hotellet. Tre stjärnor serverar snålare bufféer än 5 stjärnor - det är en grundregel som brukar stämma.
Gratis glass hela semestern? Tjohoo!!
Prisxempel utan all inclusive
Här visar vi hur mycket pengar du och din familj kan spara genom att resa all inclusive, jämfört med att bo på ett vanligt charterhotell.
En familj på 2 vuxna och 2 barn. De väljer för enkelhetens skull att boka frukost på hotellet, och betalar 500 kr per vuxen för det.
Vi räknar sedan med lunch för 100 kronor och middag för 150 kronor per person och dag, inklusive öl eller läsk till maten.
Eftersom fria drycker ingår som alternativ i många all inclusivepaket lägger vi till kostnaden för det också, ca 1500 kronor extra för öl/läsk/vatten i butik.
Summa: Veckans måltider, inklusive öl eller läsk blir ca 8.500 kr. Då är inte dricka, glass och annat snacks vid poolen inräknat, vilket ibland kan vara en summa som springer iväg.
Låter det billigt? Vi har räknat ganska lågt. Det är stor variation på restaurangkostnaderna beroende på vilket resmål ni valt och vilken sorts restaurang ni väljer. Googla efter restauranger på platsen ni ska besöka, ibland finns menyer med priser på deras hemsidor.
Tänk på att priserna i artikeln är exempel och hur mycket din familj verkligen kommer att spara på all-inclusive beror så klart vilken typ av restauranger ni annars skulle ätit på och så vidare.
Tips från researrangörerna
Fördelarna och nackdelar med all inclusive, vad ingår och vad kostar det?Fem frågor och svar »