Fyrbarnsmamman Anette Brandt är en fena på att packa bilen rätt, underhålla barnen och hitta perfekta boendealternativ.
Ett av Anettes bästa tips är att inte tokköra, utan att pausa och ha roligt längs vägen!
Anettes bästa tips
Första gången vi åkte på bilsemester med barn gjorde vi nog ALLA fel man kan göra, berättar 4-barnsmamman Anette. Vi packade fel, stressade in i det sista, körde för långa sträckor - och blev bestulna på första rastplatsen!
Året därpå var strategin en annan. Nu hade vi hälften så mycket packning. Dessutom hade vi lånat grannens stora, breda takbox.
Så packar du takboxen smartast
Min granne är en klurig liten farbror. Han har bilat runt med familjen i många år och lärt sig ett och annat. Till exempel att packa takboxen med stora mjuka väskor för att utnyttja hela utrymmet i boxen.
Han fick oss att packa en ”Nu ska vi bada väska”, en ”Nu ska vi övernatta på hotell väska” och en ”Nu ska vi ta en paus väska”. Det låter inte klokt, jag vet, men det var perfekt!
Allt nära till hands
Så, när det var dags att sträcka på benen på en rastplats öppnade vi boxen och tog fram vår "Nu ska vi ta en paus väska". Där fanns mat, dricka, toapapper, våtservetter - och en fotboll, mycket populärt!
När det blev mörkt och vi kom fram till ett hotell var det dags för hotellväskan. Där låg den, redo med tandborstar, pyjamasar, godnattsaga och allt vi behövde till nästa morgon. En annan dag ville vi kanske stanna vid en fin badplats. Då åkte badväskan med alla handdukar, badringar och badkläder fram. Halleluja!
Pausa mera
Man brukar ju säga att vägen är viktigare än målet. Jag hade svårt att tänka så tidigare. Det enda jag hade i tankarna under våra första bilsemestrar var att vi snabbt skulle komma fram till resmålet. Helst skulle vi köra på nätterna när barnen sov, för då sparade vi ju dessutom hotellkostnaderna. Men hur kul blir en sådan bilsemester? Då är det bättre att flyga till slutmålet.
Nu, efter sju somrar på vägarna, både hemma i Sverige och ute i Europa, ser jag charmen i att ta resan i kortare etapper. Att köra i egen bil, styra sin egen resa, kunna stanna ett par timmar när man ser en fin badsjö eller en mysig restaurang. Det är bilsemester. Den där lilla kringelikrokvägen man svänger in på, helt oplanerat, kanske blir resans höjdpunkt?
Fem barn och två vuxna
- Men hur klarar ni av att åka på bilsemester med så många barn!, säger våra vänner och ser alldeles skräckslagna ut. Ja, vi har våra knep. För det första försöker vi engagera barnen i resplaneringen. Hela våren pratar vi om sommarens bilsemester. Ska vi till Italien lagar vi italiensk mat lite oftare än annars, vi lär barnen några fraser på italienska och vi lånar bildböcker om Italien på biblioteket. Drömmarna om resan är ju halva nöjet!
Förboka bra boenden
Vi bokar in boenden där vi kan ha kul tillsammans när vi kommer fram. Det får gärna finnas en pool där vi kan busa och ha det skönt på kvällen efter en lång dag i bilen. Kanske finns det minigolf, eller en rolig lekplats. I Tyskland finns det många stora, fina äventyrsbad, de brukar även ha hotellrum. Vi som är många behöver 2 hotellrum och vi vill gärna ha rum vägg i vägg med dörr in till varandra. Sådana hotellrum finns, och det är skönt att ha dem bokade i förväg tycker jag.
Bråk i baksätet?
Vi på redaktionen får ofta frågor liknande denna: Vi har en 8-årig flicka och en 10-årig pojke som jämt tjafsar med varandra när vi åker bil. Varenda semester blir förstörd av deras bråkande där bak. Hur gör ni som reser mycket med barn?
Åh, så spännande det är att ge sig iväg på bilsemester. Men efter några minuter kommer frågan... "när är vi framme?"
Anettes svar:
Micropausa oftare, 5-10 minuter räcker. Stanna då och då vid rastställen där barnen kan springa av sig. Busa med dem, lek kull och jaga varandra, eller ta med en fotboll och spring efter den.
Förberedda barn är tålmodiga barn. Tänk dig själv, att resa utan att veta när resan tar slut. Inte skulle vi vuxna klara det! Alltså, innan ni kör är det bra om du berättar för barnen om dagens program, t ex "idag ska vi köra hela dagen", eller "nu sätter jag på en DVD med Bamse och när den är slut gör vi en matpaus". Har de ett riktmärke för resans slut är chansen större att de kopplar av och håller sig lugna.
Ta med underhållning. Kalle Ankor, målarböcker, ett fotoalbum, musik etc att roa sig med är förstås trevligt.
Bråk i baksätet = konsekvenser. Berätta för barnen att bråkiga barn mister något eftertraktat (t ex glass efter maten). Sedan gäller det att vara konsekvent, dvs att inte ge bråkiga barn glass efter maten. Visst, det svider de första 1-3 gångerna. Men kan du stå emot de utbrotten och vänligt men bestämt påminna om varför barnet inte får glassen efter maten den här gången, då lär han/hon sig vad som gäller och då blir bilresorna trevliga framöver.
Tidsfördriv
Räkna snälla tanter
De flesta småbarn älskar att räkna röda bilar. Andra räknar kossor. Eller kyrkor. Det spelar förstås mindre roll vad man väljer att räkna, leken är i alla väder ett säkert kort. En annan lek som våra barn brukar roa sig med är att räkna snälla tanter och farbröder. Barnen har ett papper och en penna. Så gäller det att vinka till bilar som ligger bakom eller kör förbi. De snälla vinkar tillbaka, och barnet vinner ett poäng. Oj, vad det vinkas – i timmar!
Ta ett långlån på biblioteket
De mellanstora barnen gillar att virka – jo, det är sant! Deras farmor har lärt dem den allra enklaste virktekniken och så har de fått varsin virknål och några gosiga garnbollar. Ni kan tro att det virkas! De äldre barnen brukar gå till biblioteket innan resan och be om ett långlån. Så fyller de en väska med roliga böcker, och väskan får på inga villkor öppnas förrän vi åker. Spännande, och mycket poppis!
Det finns tusen och en sätt att ha kul eller mysigt under bilfärden, och det är förstås bra om man har bunkrat upp med roliga grejer att plocka fram när det behövs. Här är några bra underhållningstips:
Tidsfördriv:
- Räkna röda bilar
- Räkna vinkar
- Sjunga tillsammans
- Ett skepp kommer lastat
- Frukter på B osv
- Gissa vilket djur jag tänker på (man får turas om att ställa frågor för att lista ut svaret)
Bra att ta med:
- Sagor/musik att lyssna på i egna hörlurar
- Nya spännande böcker från biblioteket
- Ritpennor och målarböcker
- Korsordsböcker (fin ns för olika åldrar)
- Pysselböcker
- Garnnystan och några virknålar
Förslag på lekar - inskickade av medlemsfamiljer
Bingo
Tips: Christina Emanuelsson
Något som vi brukar köra på vår bilsemester är Bingo. Det är bra att förbereda innan start. Man gör rutor 4 eller 5 i rad, både på höjd och bredd. Sedan fyller man rutorna med olika trafikskyltar, flaggor, parasoll, häst, hund, katt, fågel, buss, polisbil etc. Man kan tillverka ett antal bingobrickor och sedan köra en lodrät eller vågrät rad , två osv.
Lekar i bil
Tips: Kristina Botvidsson
Här kommer fyra kuliga och enkla lekar i bil som inte kräver någon rekvisita:
1. Billeken 2 pers. el. lag
Välj ut varsin färg på bil. Bestäm hur många bilar man ska få ihop för att vinna, tex 10 st. Håll koll på hur många bilar av just din färg ni möter. Den som först hinner upp till det bestämda antalet vinner. Vinnaren får nästa gång vara den som först bestämmer färg. Tips! Snart lär man sig vilken färg av bil som är särskilt gångbart i just det området man kör i just då.
2. Kossor och hästar, 2 pers. el. lag
Välj varsin sida av vägen. Räkna sedan kor på just din sida. Varje ko ger 1 poäng. Kommer det en häst på din sida åker dina poäng ner till 0. Bestäm hur länge ni ska hålla på, typ 20 min. eller 2 mil. Vinner gör förstås den med flest poäng.
3. Gissa djuret. Kan lekas av alla i bilen.
Någon tänker ut ett djur. De andra i bilen får turas om att ställa frågor om djuret. Man bestämmer om det ska vara ja- och nejfrågor eller frågor av typen; var lever den? land?vatten?luft?, vad äter den? vilken färg har den? finns den i Sverige? osv. När man tror sig veta vilket djur det rör sig om och det är ens tur får man gissa djuret. Om man gissar rätt får man nästa gång vara den som tänker ut ett djur.
4. Poängdjur. Barnen i bilen kan samarbeta.
De vuxna bestämmer hur många poäng respektive djur får. Principen är; ju ovanligare djur man ser längs vägen desto högre poäng. Sedan får barnen spana efter djur och räkna poäng. De kan hålla på tills de tröttnar.
Övriga förslag
Tips: Anna
Glöm inte att barnen också kan ha glädje av att sitta och läsa kartan och resehandböcker vid planering såväl som under färd. Titta tillsammans på hur ni åkt varje dag och skriv dagbok tillsammans! Spara dagboken för framtiden och minnena blir användbara i många år, att gå tillbaka till tillsammans.
Ha en riktigt trevlig bilsemester!