Lär barnen ta motgångar, kämpa och uppleva naturen. Några av Barnsemesters tusentals tips för en aktiv fritid:
- Ursulas Äventyr, Blekinge
- Wauglen Vildmark, Bohuslän
- Nordäventyr, Dalarna
- Rättviksbacken, Dalarna
- Ronja Rövardotters skogar och berg , Dalsland
- Gotska Sandön, Gotland
- Grottkrypning i Bodagrottorna, Hälsingland
- Äventyrsbana på Frösöberget, Jämtland
- Njarka Sameläger, Jämtland
- Nutti Sami Siida , Lappland
- Flyg luftballong, Skåne
- Hyr en egen bastubåt, Skåne
- Dressin, cykling och kanot, Skåne
- Kleva Gruva - Äventyrsberget, Småland
- Kallernäs Islandshästar, Småland
- Hyr en egen flotte, Södermanland
- Connos kajak, Uppland
- Bygg en flotte i vildmarken, Värmland
- Lär er köra nordsvenska hästar, Västergötland
- Skogsäventyr, Västmanland
- Klättring och äventyrsbana, Ångermanland
Vill du hitta ett äventyr nära din stad?
Klicka på ditt eget landskap här »
När är små barn redo för lite strapatser
Du kanske är en förälder som älskar en aktiv semester med paddling, cykling, vandring och liknande. Vi i Sverige har de bästa förutsättningar man kan tänka sig. Här finns berg, sjöar, hav, bra cykelvägar, fiske – you name it. Men vid vilken ålder är dina barn redo för fysiska utmaningar? Här får du svar!
Motorikens utveckling
Den grovmotoriska och finmotoriska mognaden hos en människa följer ett ungefärligt mönster. I boken "Barnets åldrar" beskriver författaren Lena Lidbeck hur barn förändras från ett års ålder och uppåt. Här kan du läsa om vad barn vill göra och klarar av från att de är ett till och med tio år:
1-åringen vet inte mycket om orsak och verkan. Den är omöjlig att uppfostra. Klättrar, vill upp, vill ha utsikt och överblick, och är nyfiken på allt. Att gå, klättra, kasa, dra, bulta och plocka är aktiviteter som ettåringen lägger nästan all sin tid på.
2-åringen klarar allt enligt sig själv, men saknar omdöme. Den springer helst och har bra balans i kroppen, kan hoppa jämfota och stå på ett ben, men ser sig inte om.
3-åringen kan klara många vardagsbestyr själv, börjar få säkrare finmotorik och fixar att cykla på en trehjuling. Treåringen kan lära sig att äta med bestick och själv diska av sin tallrik. Den älskar att springa och jaga.
4-åringen är fingerfärdig, kan fånga en boll, gå balansgång, hoppa på ett ben, slå en kullerbytta och springa uppför trappor. Den kan lära sig regler men glömmer dem om en boll rullar ut i gatan. Den är stor, världsbäst och pendlar mellan övermod och snusförnuft.
5-åringen har precision och balans. Den kan lära sig att cykla på en tvåhjuling (dock inte ute i trafiken), åka skridskor, skidor och kan hantera ett visst eget ansvar som att duka, städa rummet och gå ut med soporna. Finmotoriken har blivit säkrare och femåringen klarar att hålla en penna, skära med en kniv (men inte på egen hand), knäppa knappar och dra upp eller ner blixtlåset.
6-åringens rörelsemönster kan vara lite oberäkneligt och slängigt. Den kan tillfälligt få sämre kroppskontroll på grund av växande armar och ben. Samtidigt har sexåringen ett stort fysiskt behov av att röra på sig. Den klarar att breda smör på en smörgås, skära bröd och klippa ut pappersfigurer.
7-åringen börjar komma till ro med sin koordination och kroppskontroll, kan utöva bollsporter som tennis eller fotboll, hoppa rep, simma och skjuta med pil och båge. Den kan också hantera riktiga verktyg, lära sig baka en egen kaka och laga middag någon gång. Sjuåringen vet att den inte är centrum i universum och börjar kunna se orsak och verkan.
8-åringen vill pröva många nya aktiviteter och är entusiastisk inför allt nytt. Den vill gärna göra vuxensysslor som att dammsuga, handla och laga mat på egen hand.
9-åringen vill vara stor och klara sig själv, passa tider, ta sig till olika aktiviteter och gå över gatan på egen hand.
10-åringen är på toppen av sin förmåga när det gäller att lära sig hantera sin kropp. Den har kontroll över kroppen och tycker om att använda den. Tioåringen är självständig, pålitlig, tar ansvar och kan hjälpa till med många olika sysslor samt på allvar delta i familjens planeringar.
Här hittar du ännu fler tips på en aktiv fritid »
Ha det så kul!